Úprava foyer úřadu v Říčanech – obecní zakázka

Foyer v Říčanech je v funkcionalistické budově. Původně byl všude položen travertin jak na obkladu kolem zdí, tak na zemi, ten se však z neznámého důvodu vytratil. Není známo zda jej odvezli Němci před koncem války, nebo to byla libovůle některého „soudruha“, každopádně byl nahrazen celkem důstojnou mozaikovou dlažbou, která ovšem nemohla nikdy vyplnit prázdnotu po krásném travertinu doplňující masivní chromované dveře a další prvky funkcionalistického pojetí.

Město si u nás objednalo sundání mozaiky a nahrazení dlažbou vzoru „sůl a pepř“ taurus. Bohužel město má omezené zdroje a proto na toto místo se nedalo položit například teraco, nebo dlažba s historickým puncem.

Nicméně po sundání mozaiky jsme zjistili, že spodní beton se drolí a štěpí, nešlo jej bezpečně sundat tak, aby se nepoškodila jeho struktura. Byla to totiž cca 5cm vrstva nalitá na udusané škváře smíchané s cementem. Tak se to kdysi dělalo. Její měkkost nám však nedovolovala sundat jen mozaikové obložení, ale vytrhával se beton nad ní.

Proto jsme museli vybourat celou betonovou krustu a s ní i vyhodit škvárocement.

Celý prostor jsme zabetonovali, znivelovali a pak položili dlažbu. Ovšem mezi technickými pauzami celé operace uběhlo taková doba, že se ceny na trhu tak pohnuly, že výhodnou cenu za dlažbu taurus, kterou naše společnost měla před zahájením celé akce jsme již nesehnali. A tak jsme s dohodou s městem tuto dlažbu nahradili neméně kvalitní polskou dlažbou téměř totožnou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *